De Centrale Controle Stuureenheid; het hart van de alarminstallatie.

De Centrale Controle Stuureenheid (CCS) is het hart van iedere alarminstallatie. De CCS wordt geplaatst in een beveiligde ruimte binnen het beveiligde gebied. Vaak zal dit in een meterkast of mechanische ruimte zijn. De deur van de ruimte waar De CCS in wordt geplaatst dient een mechanische barrière te vormen, zodat het CCS niet gesaboteerd kan worden.

Om de beveiliging van De CCS te maximaliseren, wordt de deur van de ruimte waarin het CCS zich bevindt beveiligd met een niet vertraagde openstand detector. Ook wordt de ruimte extra beveiligd met een infrarood detector.

De CCS wordt in de veilige omgeving aangesloten op het stroomnet. Ook zal er een externe accu geplaatst worden in het geval dat het stroomnet wegvalt. Mocht dit gebeuren, zal er ook altijd een melding gemaakt worden bij het PAC en wordt er een akoestische- en zichtbare melding gemaakt op de CCS zelf.

De verschillende soorten Centrale Controle Stuureenheden.

Welk model CCS er in je pand geplaatst wordt is afhankelijk van de grootte van het pand. Voor woningen is een CCS met 16 verschillende beveiligingszones al veilig, terwijl er voor grotere panden zelfs meer dan 644 verschillende beveiligingszones ingesteld kunnen worden, die ook onderling gekoppeld kunnen worden.

Het bedieningspaneel van de CCS is een cruciaal onderdeel. Naast het beveiligingsaspect is de gebruikersvriendelijkheid ook van belang. De keuze voor een bedieningspaneel zal altijd in overleg gemaakt worden, aangezien het belangrijk is dat het bedieningspaneel geschikt is voor de omgeving, situatie en de mensen die deze moeten bedienen.